Likér (alkoholický nápoj)

Likér je sladký alkoholický nápoj, často ochucený ovocembylinkamikořením či jinými plody a někdy smetanou. Slovo likér pochází z latinského liquifacere, což znamená rozpustit. To odkazuje na rozpouštění chuťových složek v alkoholu při přípravě likéru. Likéry většinou nejsou stařené po dlouhou dobu, ale mohou při výrobě nějakou dobu „stát“, aby se jejich složky správně spojily.

Historie

Výroba likérů počala před staletími, kdy se oddělily od bylinkářské medicíny, často připravované mnichy, tak jako Chartreuse (čti šartrúz) či Benediktýnka. V Itálii byly likéry vyráběny již v 13. století.

Zařazení

Likéry jsou stupňovitostí alkoholu někde mezi dezertními víny a destiláty. Většinou mají mezi 20–40 % alkoholu, ale některé mají i přes 50 %. Cukru mají likéry od 100 g/l. Bylinné alkoholické nápoje s obsahem cukru do 100 g/l se nazývají hořké lihoviny. Lihoviny s obsahem cukru nad 250 g/l lze označit jako krém.

Příprava

Likéry se připravují vyluhováním bylin, koření nebo dalších aromatických a chuťových přísad ve vodě nebo lihu a přidáním cukru atd. Některé likéry jsou připravovány destilací aromatických a ochucovacích surovin.

Druhy likérů

Existuje velké množství druhů likérů – bylinné, kávovéčokoládovévaječné, ovocné, krémové a likéry z koření. Pijí se samotné, nebo se používají při přípravě drinků i pokrmů. Dále se dělí na sladké, polosladké a ovocné (neboli ratafie), na krémy a hořké likéry. Likéry, které mají obsah cukru 10 kg ve 100 litrech a obsahují přísadu aroma se nazývají dvojnásobné pálenky. Občas nejsou slazené vůbec, mohou být barvené i nebarvené. Likéry vyráběné s použitím ovoce nebo obsahují přísadu ovocné šťávy se nazývají ratafie.

Právní definice

Ze zákona se likérem rozumí lihovina vyrobená z lihu nebo destilátu nebo jedné či více lihovin nebo jejich směsi oslazením a případně přídavkem produktů zemědělského původu, jako jsou vejce, smetana, mléko nebo jiné mléčné výrobky, ovoce, víno nebo aromatizované víno, obsahující nejméně 100 g cukru nebo ekvivalentní množství jiných sladidel na jeden litr výrobku s výjimkou likéru z hořce, s hořcem jako jedinou aromatickou látkou, u kterého je obsah cukru nejméně 80 g na 1 litr výrobku, a likéru z třešní, jehož veškerý etanol pochází z těchto třešní, u něhož je obsah cukru nejméně 70 g na litr výrobku; výrobek s obsahem cukru nad 250 g na 1 litr, vyjádřeno v invertním cukru, lze označit jako krém nebo „Creme de“, s výjimkou likérů z mléka a mléčných výrobků, u nichž se v označení použije výraz, ze kterého je zřejmé, že bylo při výrobě výrobku použito mléka nebo mléčného výrobku; při výrobě likérů je možno používat přírodně identické aromatické látky s výjimkou likérů vyrobených z plodů ananasučerného rybízutřešněmalinymorušeborůvkycitrusůmoruškyarktické ostružinybrusinky (klikva), a s výjimkou likérů z rostlin máty peprnéhořceanýzupelyňku černobýlúročníku bolhoj.

Příklady likérů

bezinkový, broskvový, čokoládový, jahodový, kávový, kokosový, konopný, meruňkový, medový, ořechový, puškvorcový, vaječný, vanilkový, zázvorový

Advokát, AlašAnýzovkaApfelkorn, Benediktinka, BecherovkaCointreauCordialCuracaočertEccauGriotkachartreuskaIzarraJägermeisterKmínka, Karpatská hořká, Klášterní tajemství, Krkonošský likér, KümmelMaraskinoPastisPepermint (zelená)Praděd, Světluška, Triple sect (z pomerančové šťávy), Vinariko (bylinný likér), …

Bylinný likér je druh likéru, který se obvykle vyrábí macerováním bylin, kořenů, květů, kůry, citrusových slupek a podobných přírodních surovin v alkoholu, buď lihu nebo víně. Filtrát se pak sladí cukrovým sirupem a likér zraje v sudech nebo lahvích. Bylinné likéry se často konzumují jako digestiv po jídle. Obvykle mají hořkosladkou chuť a obsah alkoholu mezi 16 a 40 %. V Česku jsou běžně používány bylinné likéry jako Becherovka nebo Fernet.

Podobné likéry se tradičně vyráběly po celé Evropě. Existují místní odrůdy v Německu (kde se jim říká Kräuterlikör), Itálii (amaro), v Maďarsku, Nizozemsku, Francii a dalších zemích.

Mnoho současných receptur pochází z 19. století. Recepty často pocházejí z klášterů nebo lékáren.

Bylinný likér obvykle obsahuje několik (někdy i několik desítek) bylin a jiných surovin. Někteří výrobci uvádějí své ingredience podrobně na etiketě láhve, jindy je recept tajný. Často používané přísady jsou hořecandělikaartyčok kardovýchinovníkmeduňkaaloisie citronovájalovecanýzfenyklkurkuma zedoariazázvormátatymiánšalvějvavříncitrusové slupky, lékořiceskořicemátakardamomšafránroutapelyněk a bez.

České bylinné likéry
A Aperitiv KV 14  
B Becherovka  
F Fernet Stock  
M Magister (likér) Magister Bohém
S Samotínský vánek  
Italské bylinné likéry
A Amaro Montenegro  
C Cynar  
G Galliano  
R Ramazzotti  
S Strega (likér)  
Německé bylinné likéry
A Alaš Altenberger
E Escorial Ettaler Klosterliqueur
G Goldwasser  
J Jägermeister  
S Stonsdorfer  
U Underberg  
Španělské bylinné likéry
H Hierbas Ibicencas  
I Izarra  
L Licor 43  

 

Další významné bylinné likéry

A Agwa de Bolivia  
B Bénédictine Bitter
Č Čert (likér)  
D Demänovka (likér)  
Ch Chartreuse (likér)  
M Mamajuana  
P Praděd (likér)  
Š Švédské kapky  
U Unicum  

 

Literatura a zdroje

Zdroj Wikipedia · Text pod CC-BY-SA license

Tags in Štítky

Studená kuchyně(1) Vývary české kuchyně(3) Likér bylinný hořký(1) Uzení potravin(1) Agent Orange(1) Kuchyňské nástroje(1) Otvíráky lahví(1) Šlehačka(1) Večeře(2) Příprava jídla - metody(14) Alkoholický nápoj(6) Pizza(1) Kakao(1) Fritování(2) Zařízení na přípravu kávy(1) Obilniny(1) Mléčný nápoj(1) Sklenice na gin(1) Večeře pro děti(1) Medovina(1) Nealkoholické nápoje(1) Káva(2) Stojany na vína(1) Konzervace potravin(1) Toasty(1) Horká čokoláda(1) Pomazánky(2) Toustovač(1) Sušení potravin(1) Nádoby na přípravu kávy(1) Vegetariánská kuchyně(1) Cructas(1) Smažení(1) Pečivo(1) Pokrm(1) Sommeliérské potřeby(6) Pečivo slané(1) Nápoj míchaný - ingredience(1) Krupicová kaše(1) Chladiče na víno(2) Remoska(1) Oslava(5) Irská káva(1) Vejce a jejich příprava(1) Grilování(1) Dětské jídlo(2) Šejkr(2) Gin(1) Vývar zeleninový(1) Pomazánka z NIVY(3) Příprava jídla(5) Zelenina(2) Horký nápoj(2) Polévky české kuchyně(2) Odpolední svačina(2) Restování(1) Tvaroh(1) Literatura a zdroje(1) Káva a životní styl(1) Vaření v páře(1) Kaše(1) Lihovina(1) Polévky(4) Barbecue(1) Domácí nudle(1) Ledová tříšť jemná(1) Saláty(1) Rychlé občerstvení(4) Zelenina lusková(1) Tlakový hrnec(1) Jednohubky(1) Alkoholický koktejl(3) Menu a jeho chody(1) Klasické nádobí na vaření(1) Toasty s NIVOU(1) Vývar uzený(1) Nealkoholický koktejl(2) Sýry(1) Marinování(1) Zubrovka(1) Ledové kostky(1) Brčka(2) Sklenice na koktejly(1) Mléčné výrobky(2) Míchané nápoje(1) Vybavení baru(6) Pokrm z kukuřice(1) Pece venkovní(1) Kuchyňské náčiní a pomůcky(1) Jídlo sladké(1) Vybavení kuchyně(6) Mléčný koktejl(5) Likér bylinný sladký(1) Ovocné destiláty(1) Vaření ve vodní lázni(1) Dušení(1) Pomalý hrnec(1) Ovesná kaše(1) O webu a o nás(1) Plněná vejce(1) Venkovní kuchyně(2) Ovocné pomazánky(1) Tepelná úprava potravin(7) Ledová tříšť hrubá(1) Sklenice na kávu(1) Oběd(1) Těstoviny(1) Teploměr na víno(1) Polská kuchyně(1) Martini extra dry(1) Alžírská káva(1) Pečivo sladké(1) Maso vepřové(1) Flambování(1) Rychlé jídlo(1) Studený nápoj(4) Pečení(1) Pochutiny(2) Americká kuchyně(1) Malé kuchyňské spotřebiče(2) Svačina(2) Ochucovadla(1) Káva a její příprava(4)

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer